Onder de loep – Hertog Jan Brouwerij

In onze blogs nemen we af en toe een bierbrouwerij ‘Onder de loep’. In deze blog vertel ik een stukje geschiedenis over de Hertog Jan Brouwerij. De Hertog Jan Brouwerij kent een lange geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. De brouwerij werd opgericht in het jaar 1915 door 4 brouwers en kreeg de mooie naam ‘Stoombierbrouwerij […]

Temperatuur van het bier

Wat is de beste temperatuur om bier te drinken? Over het algemeen kun je stellen dat lichtere (ondergistende) bieren, zoals pilsener, het beste koud gedronken kunnen worden, dat is tussen de 3 en 8 graden Celsius. Voor de zwaardere (bovengistende) bieren wordt aangeraden om het bier minder koud te drinken, zo ongeveer vanaf de 8 […]

Ondergistende en bovengistende bieren

Bij het brouwen van bier bepaalt het proces van gisten of een bier ondergistend (lage gisting) of bovengistend (hoge gisting) is. Wat is nu het verschil tussen ondergistend en bovengistend bier? Het gistingsproces van ondergistend bier vindt plaats bij een lage temperatuur (tussen de 5 en 16 graden). Bij dit proces zet de gist zich […]

Invloed van het bierglas op de smaak

Jazeker, het is echt waar. De vorm van het bierglas beïnvloedt de smaak van het bier. Des te meer reden om het juiste speciaalbierglas of de juiste vorm van het bierglas te gebruiken voor het drinken van jouw heerlijke speciaalbier. Dit is ook de reden dat de bekende biermerken 1 of meerdere bierglazen hebben om […]

Onder de loep – Grolsch Brouwerij

Grolsch Brouwerij

In onze blogs nemen we af en toe een bierbrouwerij ‘Onder de loep’. In deze blog vertel ik een stukje geschiedenis over de Grolsch Brouwerij. De bierbrouwerij van Grolsch kent een lange historie en is opgericht in het jaar 1615. De huidige eigenaar is Asahi Breweries (groot Japans drankenconcern). De Grolsch brouwerij is gevestigd aan […]