Onder de loep – Affligem Brouwerij

Geschatte leestijd: 2 minutes

In onze blogs nemen we af en toe een bierbrouwerij ‘Onder de loep ’. In deze blog vertel ik een stukje geschiedenis over de Affligem Brouwerij.

De abdij van Affligem werd gesticht door 6 ridders die in het jaar 1074 besloten om verder te leven als monnik in het dorp Affligem. Dit stukje geschiedenis is verwerkt in het logo van Affligem, hierin zie je het zwaard van Paulus dat verwijst naar de ridders. De monniken leefden volgens de regels van Sint-Benedictus, die het belang van gemeenschap benadrukten. In die tijd was water drinken niet altijd veilig dus werd er voor de gasten bier gebrouwen.

Door alle eeuwen heen werd er in de abdij continue bier gebrouwen. De abdij is meerdere keren verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Dat gebeurde in de Middeleeuwen en ook tijdens de Franse Revolutie. In het jaar 1869 keerden de monniken terug en vanaf het jaar 1885 werd er weer Affligem bier gebrouwen.

De Affligem brouwerij werd in de Tweede Wereldoorlog opnieuw verwoest. De monniken startten een samenwerking met brouwerij ‘Opwijk’, een dichtbij zijnde brouwerij. Het recept van Affligem werd aangepast aan de techniek van destijds waarmee de kwaliteit en de kenmerkende Affligem-smaak behouden werd. Tot op heden wordt het bier van Affligem nog steeds gebrouwen in Opwijk.

De monniken leven volgens de regels van St. Benedict “Black Monks”. Gastvrijheid staat hierbij hoog in het vaandel. Mensen, van over de hele wereld, bezoeken de abdij en een groot deel van de opbrengsten wordt besteed aan goede doelen. Daarnaast bieden de monniken persoonlijke steun aan een ieder die daar behoefte aan heeft.

Heineken nam in het jaar 2000 een groot belang in de Opwijkse brouwerij en de brouwerij kreeg de naam ‘Affligem Brouwerij’. Affligem werd in het jaar 2013 en 2014 uitgerold als ‘global brand’ voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen.

In het jaar 2022 is bekend geworden dat de brouwerij in Opwijk verhuist naar grotere brouwerijen in Alken (Limburg) en Frankrijk. Redenen hiervoor zijn de stijgende exportvolumes en de ambitie om vanaf 2030 volledig CO2-neutraal te werken.

Geniet en drink met mate(n) 🍻
Peter

Klik hier voor onze Affligem producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »