Ondergistende en bovengistende bieren

Geschatte leestijd: 1 minuut

Bij het brouwen van bier bepaalt het proces van gisten of een bier ondergistend (lage gisting) of bovengistend (hoge gisting) is. Wat is nu het verschil tussen ondergistend en bovengistend bier?

Het gistingsproces van ondergistend bier vindt plaats bij een lage temperatuur (tussen de 5 en 16 graden). Bij dit proces zet de gist zich af op de bodem van de kuip. Dit is een langdurig proces en duurt een aantal weken. Pilsener bier is een ondergistend bier.

Het gistingsproces van bovengistend bier vindt plaats bij een hoge temperatuur (tussen de 16 en 24 graden). Bij dit proces blijft de gist drijven op de wort. De wort is een suikerrijke waterige oplossing en is een tussenproduct. Dit proces is complexer dan ondergisting omdat de kans op ongewenste bacteri├źn hoger is als gevolg van de hogere temperatuur.

Geniet en drink met mate(n) ­čŹ╗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate ┬╗