Onder de loep – Hertog Jan Brouwerij

Geschatte leestijd: 2 minuten

In onze blogs nemen we af en toe een bierbrouwerij ‘Onder de loep’. In deze blog vertel ik een stukje geschiedenis over de Hertog Jan Brouwerij.

De Hertog Jan Brouwerij kent een lange geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. De brouwerij werd opgericht in het jaar 1915 door 4 brouwers en kreeg de mooie naam ‘Stoombierbrouwerij de Vriendenkring’. In die tijd brouwde men enkel ondergistend bier. De brouwerij werd net buiten Arcen geplaatst. Reden daarvoor was de aanwezigheid van een bron. Hier werd het zuivere water opgepompt. Met dit heldere water brouwde men het Hertog Jan bier.

De Hertog Jan brouwerij werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1945 werd begonnen met de wederopbouw. Echter, als gevolg van financiële problemen, werd de brouwerij overgenomen door bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ te Breda. De brouwerij bleef bestaan en in 1956 verbouwd en gemoderniseerd.

Brouwerij de Drie Hoefijzers werd in 1968 overgenomen door Allied Breweries Limited. Deze brouwerijgroep besloot om in 1980 de brouwerij in Arcen en de bottellijn in Helmond te sluiten. Toon van de Reek (werkzaam in Helmond) besloot, samen met twee vennoten, om de Arcense brouwerij voort te zetten onder de naam ‘Arcense Stoombierbrouwerij’. Vanaf 1981 brouwde men bieren met een hoge gisting. De brouwerij kreeg financiële steun van groothandel De Kikvorsch.

In 1998 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij naar Hertog Jan Brouwerij. Na meerdere overnames is de Hertog Jan Brouwerij momenteel onderdeel van de AB InBev groep.

Waar komt de naam ‘Hertog Jan’ vandaan? Hertog Jan is vernoemd naar de 13e-eeuwse hertog Jan I van Brabant die, naar verluidt, van feesten hield waar het bier rijkelijk vloeide.

Geniet en drink met mate(n) 🍻
Peter

Klik hier voor onze Hertog-Jan producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »