Onder de loep – Grolsch Brouwerij

Grolsch Brouwerij

Geschatte leestijd: 2 minuten

In onze blogs nemen we af en toe een bierbrouwerij ‘Onder de loep’. In deze blog vertel ik een stukje geschiedenis over de Grolsch Brouwerij.

De bierbrouwerij van Grolsch kent een lange historie en is opgericht in het jaar 1615. De huidige eigenaar is Asahi Breweries (groot Japans drankenconcern). De Grolsch brouwerij is gevestigd aan de Brouwerslaan in Enschede. De brouwerij met de imposante ketels is te bewonderen vanaf de snelweg A35.

Grolsch bier werd voor het eerst gebrouwen in het jaar 1615 in Groenlo door Willem Neerfeldt. Het merk Grolsch verwijst dus naar de oude naam van Groenlo (Grolle). In het jaar 1876 werd voor het eerst het Klok bier gebrouwen door brouwerij ‘De Klok’ en fuseerde in 1922 met de Grolsch brouwerij.

In het jaar 1959 ontstond het motto ‘Vakmanschap is Meesterschap’ en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in de reclame-uitingen van Grolsch. In 1985 wordt de legendarische slagzin geïntroduceerd: “Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch!” en wordt ingezet op moderne, zelfbewuste mensen met een volwassen en eigenzinnige smaak.
In het jaar 1997 volgt de slogan “Komt tijd, komt Grolsch” en in 2001 volgt de slogan “Je hebt bier en je hebt Grolsch”.

De typerende beugelfles werd in 1897 geïntroduceerd en is meerdere malen aangepast en gemoderniseerd. In het jaar 2008 wordt de groene beugelfles geïntroduceerd.

In mei 2000 voltrekt zich de vuurwerkramp, de ontploffende vuurwerkfabriek SE Fireworks bevindt zich slechts 200 meter van de brouwerij. De brouwerij loopt zware schade op en het duurt een half jaar voordat de brouwerij weer volop in bedrijf is.
In 2004 gaat de nieuwe brouwerij in bedrijf en staat langs de snelweg A35. Deze brouwerij behoort tot de meest geavanceerde brouwerijen ter wereld.

In 2008 wordt Grolsch overgenomen door SABMiller (Zuid-Afrika). In oktober 2016 wordt SABMiller overgenomen door InBev. Met deze overname is Grolsch, samen met Peroni en Meantime, direct doorverkocht aan Asahi Group uit Japan.

Geniet en drink met mate(n)!
Peter

Klik hier voor onze Grolsch producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »